RSS Feeds

Rabu, 26 Ogos 2009

Orang Agama Tidak Pandai Mentadbir?

Itulah tajuk yang sering kedengaran apabila berlaku perbincangan diantara golongan ilmuan islam dan golongan akademik. Dakwaan mereka bahawa golongan ustaz tidak pandai mengurus, tidak tahu berpolitik dan tidak pandai memerintah. Benarkah dakwaan ini? Ataukah hanya tohmahan berat yang wajar dibuktikan kesilapannya?

Ini di antara perkara yang sepatutnya menjadi cabaran kepada golongan ilmuan islam, para Ustaz, Qodi, Hakim mahkamah syariah, Mufti, dan secara umum golongan pro islam. Yang wajar kita ketahui ialah: mereka memaksakan supaya golongan ilmuan islam ini menguasai semua perkara Ukhrawi dan Duniawi. Mereka seolah-olah mewajibkan golongan ilmuan islam ini terjerumus kepada semua bidang dan lapangan ilmu, samada Sains, Astronoami, Mate, Bahasa, Falsafah, Tafsir, Feqh, Politik, Ekonomi, Sosial, Motivasi, Perkomputaran dan segala-galanya! Sedangkan disudut yang lain, oh biarkan saja kami (golongan akademik) dengan bidang masing-masing, malah terus menerus jahil dalam urusan agamanya sendiri!

Adilkah ini? Adakah golongan beragama ini memiliki masa yang lebih dari 24jam sehari? Adakah mereka dikurniakan 4 biji mata? Adakah mereka ini tidak memiliki nafsu makan, tidur, kahwin dan lain-lain nafsu seperti juga golongan akademik? Satu cadangan bagus yang sering di war-warkan tanpa wujud keadilan dan kewajaran tetapi sekadar cadangan untuk memperlekehkan golongan agamawan ini. Untuk mempamerkan kepada manusia sejagat bahawa golongan ilmuan islam lemah segala-galanya, tiada apa yang perlu dibanggakan, jauh sekali untuk mendapat penghormatan dan dihargai!

Saya setuju jika pandangan ini demi untuk memartabatkan lagi golongan agamawan agar lebih terkedepan dan tidak kuno dalam perjalanan dakwahnya. Tetapi untuk menguasai semua bidang dan lapangan adalah sesuatu yang hampir mustahil. Memang kita semua mengharapkan kedapatan insan yang menjadi enclopedia dalam ilmu tetapi terlalu sedikit bilangan mereka ini sepanjang abad.

Dalam kita membincangkan soal pengurusan dan pentadbiran golongan agamawan ini, seharusnya kita adil dalam penilaian. Memang terdapat kelemahan tanpa kita menafikannya, tetapi jika dikaji, adakah kelemahan yang wujud hanya melibatkan golongan ini sahaja? Tidak wujudkan kelemahan pengurusan dalam pentadbiran awam? Kenapakah kritikan menjurus kepada mereka sahaja tanpa yang selainnya?
Yang menjadi persoalan ialah; adakah golongan agamawan sudah diberikan peluang untuk mentadbir Negara? Ataukah sebenarnya mereka ini tidak berminat ke arah semua ini? Ataukah mereka ini sekadar mahu menjadi penasihat kepada pemimpin? Ataupun mereka ini tidak berminat untuk menyebukkan diri mereka ini dengan kenajisan politik yang sedang wujud?

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...