RSS Feeds

Selasa, 2 Oktober 2012

Faisal Tehrani: Statistik Penduduk Syiah Dunia


Hujjatul Islam Syiah Di Malaysia


Tertarik dengan entri terbaru Dr. Faisal Tehrani bertajuk: “mereka sesat? ” ape yang menarik ialah dakwaan beliau bahawa Kamil Zuhairi digelar sebagai Hujjatul Islam di Malaysia. Dalam ramai2 ulama yg lebih faqih dari Kamil, dia juga yg dipilih memegang gelaran Hujjatul Islam. Tidak dapat dinafikan pengarang sendiri tidak mengiktiraf Tuan Guru Datuk Hj. Nik Abdul Aziz bin Hj. Nik Mat bahkan menggelar tuan guru sebagai ‘tua nyanyuk’. Jadi, memang nama tuan guru tidak ada dalam ‘book’ pengarang untuk memegang gelaran ini.

Siapa Kamil Zuhairi? Alim sangatkah tokoh Syiah ini sehingga digelar ‘hujjatul Islam’ yang pernah diberikan kepada Imam al-Ghazali yang terkenal dengan kefaqihannya dalam semua bidang ilmu islam termasuk aqidah, syariah dan tasawwuf? Dimana beliau mendapat pendidikan agama dan berapa lama di sana? Kalau dari segi adat di kalangan orang2 Syiah, mereka akan di’kader’kan di negara Syiah Rafidhah IRAN selama beberapa tahun(termasuk pengarang sendiri yang pernah belajar disana sehingga membawa jolokan al-tehrani). Mereka akan belajar bagaimana untuk menjawab persoalan2 dan kemusykilan2 yang pernah timbul di zaman awal Syiah (lihat khilaf dalam karangan al-Kulaini bertajuk Usul al-Kafi sudah memadai).

Seperkara lagi yang menghairankan adalah, al-tehrani mendakwa jumlah Syiah yang terlalu ramai di seluruh dunia sehingga tidak memungkinkan mereka ini dari golongan yang sesat. Sebagai contoh, al-tehrani mendakwa Syiah di Arab Saudi berjumlah 30 juta orang! Bahkan di Madinah sahaja sekitar 50 ribu orang Syiah! Ini satu fakta yang bembingungkan kerana apa yang ana dapat dari web kaji selidik penduduk dunia (klik sini ),setakat jumlah penduduknya baru sekitar 25,731,776. Dalam satu sumber lain menyebut baru sekitar 27,136,977 (klik sini ). Baiklah, kalau jumlahnya dianjakkan kepada jumlah puluh juta terhampir, jadilah 30 juta. Maka, seluruh penduduk Islam di Arab Saudi adalah Syiah! Fakta yang agak dangkal ini boleh mengelirukan peminat2 beliau yang sangat ‘cintakan’ hasil nukilan beliau. Bahkan dikatakan lagi, sejumlah 50 ribu penganut Syiah di tanah haram Madinah al-Munawwarah! Memang fakta yang ‘menarik’ untuk ditatap oleh peminat2 novel al-tehrani.

Sebenarnya beliau berkelulusan syariah di Universiti yang sama dengan ana bahkan senior yang lebih lama dari ana. Tapi mungkin disebabkan terlalu lama tidak membuat ‘footnote’ menyebabkan beliau terlupa untuk menyelidik fakta sebenar.

Hayatilah firman Allah SWT dalam surah al-Hujurat ayat 6:
يأيها الذين آمنوا إن جاءكم فاسق بنبأ فتبينوا أن تصيبوا قوما بجهالة فتصبحوا على ما فعلتم نادمين
Maksudnya: Wahai orang-orang Yang beriman! jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum Dengan perkara Yang tidak diingini - Dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa Yang kamu telah lakukan.

Sebagai seorang yang mengaku dirinya mukmin, janganlah mudah teperdaya dengan omong-omong kosong yang tidak berdalil dan berfakta ini. Selidik dan perhalusilah setiap apa yang dinyatakan oleh al-tehrani kerana beliau sekarang sudah mula menunjukkan belangnya sebagai pengikut Syiah yang setia setelah sekian lama menyembunyikan identitinya di dalam keindahan bahasa novel yang puitis dan mempersona.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...